Натали Дроен

В жива визитна картичка на системата се превръща самата й създателка – Натали Дроен – французойка от руски произход, уникална жена,родила и отгледала 7 деца, баба на 17 внуци, съпруга с близо 70 –годишен пълноценен и щастлив брачен живот.

Натали Дроeн е родена в Прага през 1924 година, почина на 17 февруари 2013 г. на 89-годишна възраст.

Дъщеря на руски емигранти от първата вълна, родена и живяла извън пределите на Русия. Когато става на три години семейството й се установява в Париж.

Родителите й са потомци на старите дворянски родове – Трубецкие, Антонович и Порцелан, които бягат от революцията в Киев. Едва в Прага ги венчава отец Сергей Булгаков, който става духовен наставник на майката Олга. Той кръщава и малката Наташа и по-големия й брат Кирил.

Натали, както и всичките й трима братя, е възпитавана в летните лагери, организирани от Руското Студентско Християнско Движение, което е възпитавало младото поколение в руска култура и руско самосъзнание, и това основополагащо образование, идващо от корените на Святата Рус е укрепило в детските души образа на Божата култура, като основа на живота.

„При нас в летните лагери пристигаха млади учени и всички ние можехме да ги слушаме. Те ни разказваха за християнството, за Пророчествата, за Библията, четяха ни руска литература – Пушкин, Толстой, Достоевски, - спомня си Натали. – Те също ни изнасяха проповеди след църковната служба. Не свещениците, а тези млади учени ни носеха височайшата култура, и аз чувствах, че тук се крие зърното на истината.”

Срещите и общуването с такива учители става за Натали истински житейски университет. На това особено образование Натали посвещава и своите удивителни, не приличащи на никои други, семинари, които тя провежда във Франция и в различни градове на Русия, Украйна и Белорусия, след промяната на политическата система.

Натали разкрива своите тайни, или както тя казва „науката за човека”, пратена ни свише по закона на онтологията. Тя нарича тази наука „метафизиология”, като я изпълва със съдържание, идващо от Библейската метафизика.

През целия си живот Натали се занимава с движението, започвайки от класическия балет. Нейна първа учителка е била знаменитата Вера Трефилова – примабалерината на Мариински театър, която с облика си посочва на Натали каква може да бъде красотата, ако над нея добре се потрудиш. След нея идват и други учители, сред които и Алексей Князев – балетмайстор на знаменитите „Сезони на Дягилев”.

Аз добре работих със своите учители по движение, - спомня си Натали. - Те чувстваха в мен нещо особено. На тях им беше достатъчно да видят, че правя всичко по друг начин. И аз за себе си отрано реших, че истинското движение не е техника, а някакъв друг подход. Освен това аз никак не бях пригодна за техническия танц. На мен все ми се струваше, че новата същност на движението има повече връзка със сътворението...”

„При мен всичко дойде веднага отгоре, а не отдолу, не от техниката”, - казва Натали. – Аз нищо не съм търсила и откривала в движението. Аз всичко вече бях получила отгоре и започнах да мисля как може да се предаде този нов подход на другите.”

В тези задълбочени търсения много й помага срещата с френския философ и богослов Аник де Сюзенел. Натали слуша нейни лекции, посветени на „Символиката на човешкото тяло”, след което ги превежда на руски език, както и други трудове на този учен: „Буквите – пътят към живота” и „Жените в Библията”.

Произведенията на Аник де Сюзенел помагат на Натали да направи крачка от символиката към реалността на сътворяването на вътрешния храм на Божия образ според християнската традиция. Как можем да се опитаме да съхраним дареното на всеки здраве или да се избавим от болестите? Милостта Божия е с нас, с нашето тяло-храм, - не престава да повтаря Натали, - и трябва да можем да чуваме и слушаме, за да си помогнем да оздравим Неговото творение.

Всъщност на това ни учи Сакралната архитектура на тялото, която Натали нарича „ Храм на одухотворената плът”. Тя помага да се родим в нова действителност или казано с други думи, да се приближим до самите себе си - до онова, което е съкровено, неповторимо и уникално за всяка една от нас и да разгърнем този Божествен потенциал, пресътворявайки себе си в сътворчество със самия Създател.

Натали Дроен
Натали Дроен
Натали Дроен
Натали Дроен
Натали Дроен
Натали Дроен
Натали Дроен
Натали Дроен