Още за Натали Дроен

Натали Дроен е французойка от руски произход, създателка на уникалното направление в движението - ‘’Сакрална архитектура на тялото’’, което след това нарича и ‘’Сакрална архитектура на тялото – храм’’.

Родителите ѝ произхождат от стари благороднически родове - Трубецки, Антоновичей и Порцеллан. Малко след Революцията бягат от Киев, за да се спасят от болшевиките. Натали се ражда в Прага през 1924 год. До 6-годишна възраст единственият език, който говори, е руски.

През 1927 година семейството се премества в Париж – тогава център на руската емиграция, и до началото на Втората световна война подрастващата Наташа участва в известното Християнско движение на руските студенти ‘’Русское Студенческое Христианское Движение’’. През това време Натали се занимава с различни дейности – всяко лято ходи на летен лагер, организиран от Руската аристокрация, която се стреми да поддържа в младите руския дух и култа към православната вяра. Кръстник на малката Наташа е изключителният богослов и мислител отец Сергей Булгаков - човекът, венчал родителите ѝ, духовен учител и наставник на майка ѝ.

Натали започва да се занимава с класически балет на 13-годишна възраст, когато нейна първа учителка e Вера Трефилова, прима балерината на Мариинския театър. Нейни наставници биват редица майстори на танцовото изкуство, но отличаваща роля в живота ѝ изиграва Борис Князев - блестящ в ‘’Руски сезони’’ на Дягилев. С неговата благословия тя започва да дава свои уроци, които се отличават както от класическия балет, така и от съвременната хореография. Още от самото начало подходът и отношението ѝ към движението се отличават с особена одухотвореност и естественост.

Натали Дроен
Натали Дроен
Натали Дроен
Натали Дроен
Натали Дроен
Натали Дроен
Натали Дроен
Натали Дроен

От 1950 година Натали открива в Париж своя авторска школа по движение, в основата на която е разглеждането на тялото като храм на одухотворената плът. Думите на апостол Павел ‘’Не знаете ли, че вие сте храм Божий, и Духът Божий живее във вас?’’ се обръщат, е сигурна Натали, към всеки един от нас и днес. В школата си тя учи на особен подход към движението, съчетаващ духовното и физическото начало. Всеки човек е създаден по образ Божий и, изучавайки тази своя особена вътрешна образност, той се преобразява. Тази нова наука за личностното духовно извисяване не следва психологическите, а онтологичните закони, които Натали нарича обобщено ‘’метафизиология’’, вдъхвайки реално съдържание – живот, на понятието.

Самата Натали се явява съвършена ‘’визитна картичка’’ на своята Школа, макар да не харесва задължаващото определение на думата школа, заради заложената в него формалност. Школата ѝ представлява истинско и радостно откриване на себе си в собствената си дълбочина. На Натали Дроен дори когато е на 85 години, завиждат и 25-годишните, именно защото фигурата ѝ е стройна и изящна, а тя е бликаща от енергия и любов в желанието да предаде богатия си опит на последователите си от школите в Русия, Украйна, Беларус и Литва.

Заниманията от този род са достъпни за всички, имайки предвид, че всеки винаги има какво да изправи в тялото си независимо от физиката и/или възрастта. Това е така, защото във всеки човек е заложен огромен потенциал, за който той понякога дори не подозира. В основата на необичайния подход на Натали към движението е положена Библейската традиция – осъзнаването на човека като образ на Бога и осъзнаването на тялото като храм на Духа в него.

Като такъв образ Сакралната архитектура на тялото е не просто упражнения по движение, а различен поглед към света - различна философия. Каква? Такава, според която истинното здраве, младостта и красотата трябва да се търсят в единението с Бога, такава, според която да израснеш, означава да се издигнеш и Телом, и Духом, защото именно чрез Господното Дихание можем да се преобразим духовно и физически.

Нищо чудно, че лекарите казват, че човек е толкова здрав, колкото е здрав гръбнакът му. Занятията по Сакрална архитектура на тялото помагат да се съживи и укрепи този вътрешен човешки вертикал - да бъде усетен като физическо и духовно ядро. ‘’Учим се на ново Дишане, – казва Натали Дроен, - не просто биологическо - едновременно с вдишването на кислород вдишваме и Милост и се учим на осъзнато дишане, растящо по вътрешната вертикална ос.’’

Сакралното построяване ни помага да възвърнем загубената чувствителност на тялото си. То ни учи как да се отнасяме с него като с Божие творение – с уважение и почит. Отговорни и за здравето си, и за сполетяващите ни болести сме самите ние, както едно време са казвали древните старейшини.

Ако имате един или друг проблем, свързан с тялото, както е например с гърба, осанката или ставите, значи е дошло времето да се обърнете към себе си и да започнете да мислите не единствено за лекари и хапчета (никой, разбира се, не ги отрича или забранява), а за това какво всеки сам може да направи за себе си с Божата помощ.

Съществува определено правилно физиологическо положение на тялото, позволяващо му, а и на всеки отделен орган, да изпълнява духовното си предназначение. За да може всяка една наша малка частичка да да диша свободно и естествено, всичко в тялото ни трябва да се намира в своето природно положение. Упражненията по Сакрална архитектура позволяват да се намери именно тази природна правилност, благодарение на която да се избавим от вътрешния телесен дискомфорт, като коригираме и изправим мускулните, костните и ставните си деформации.

Сакралното построяване ни учи как да не натежаваме на тялото си - как да не ‘’висим’’ на гърба, опашната кост и бедрата си, а с всяка стъпка да политаме. Така мускулите на тялото не са пренатоварени, нито прекалено отпуснати, а оптимално и меко събрани, нито издишването се отпуска или губи тонуса си.

Специално внимание се обръща на промяната в съзнанието относно възприемането на стъпалата, които, поставени паралелно, трябва да се превърнат в трамплин за растежа – и физическия, и духовния. В края на краищата дори символно краката са нашите ‘’корени’’ – те подхранват нашето ‘’дърво на живота’’, издигащо се по вертикала-гръбнак, и ако опората е неправилна, цялото ни ‘’дърво’’ следва да се изкриви. Единствено упражненията по Сакрална архитектура помагат за коригирането и изправянето на изкривявания от неправилно построяване, които с времето постепенно се появяват при всички ни. Духът – това е Животът, Движението на Духа – това е новият Живот на Вертикала: Движението тук е Послушание. Терапевтичен ефект от упражненията винаги има: ученикът, съпътстван от учителя, сам отваря сетивата си за новото си тяло. Сам с Милост и Молитва, усеща прераждането си и се вслушва в собствената си дълбочина.

Целите на упражненията по Сакрална архитектура на тялото са да се възродят природната гъвкавост на ставите и чувствителността на цялото тяло, то да се осъзнае и възприеме като храм на живеещия в него Дух, да открием заложения във всеки един от нас Божий образ и с Него да пораснем, да се извисим по Вертикала – видимо и невидимо, абсолютно реално.

Школата на Натали Дроен е различен образ на живота, представящ единството на духа, душата и тялото не като философска абстракция, а като реалност на Битието, в която вътрешното и външното състояние на човека съществуват в хармония.